Zamieszczone przez Mariusz87
Pasek Rozrządu - Tolerancja / ASO
Zwiń
X
-
Pasek Rozrządu - Tolerancja / ASO
Witam
Pytanie może jest na pierwszy rzut oka trywialne ale mimo to chciałbym spytać.
Octavia 16 MPI przebieg 87 tyś - i już mi krzyczy o serwis ( był wcześniej zrobiony poprzedni przegląd )
Po 90 tyś powino się wymienić pasek rozrządu - tak przynajmniej zaleca ASO.
I teraz - wiem że nie należy oszczędzać na wymianie paska w kupionym samochodzie - ale ten akurat ma pewny przebieg
Chodzi o to że
a) Auto dopiero z 3 miesiące skończy 4 lata ( a od tylu dają zniżki w ASO)
b) Do tej pory było w ASO serwisowane - czy warto szukać okresowych zniżek czy lepiej sobie darować ?
c) Mam znajomego mechanika ale dosyć daleko i nie specjalizuje się w Skodzie - chętnie poproszę o rekomendację ( w mazowieckie lub lubelskie)
I najważniejsze - auto od nowości chodzi idealnie. Wymiana paska była by pierwszą poważniejszą ingerencją w mechanikę. Ostatnio jeżdzę niewiele ( do 10tyś rocznie)
Czy pojeżdzenie jeszcze pół roku /rok i dojechanie do 95-97tyś na jednym pasku jest jakimś poważnym ryzykiem ( w tym modelu ) Wydaje mi się że może bardziej chodzić o starzenie się gumy ( słyszałem o max 3 latach ale też inne wersje o aby nie przekraczać 7lat )
-
-
Zamieszczone przez kapi1. w OII był silnik AEE ?
co to jest AEE - mam zwykłe 1.6MPI z LPG ( zdaje się taki sam jak Twoj)
2. Silnik benzynowy ma inny charakter pracy niż diesel.
wiem pytam oczywiście o benzynę /gaz
3. W swoim wymieniałem na 93kkm bo tak miałem serwis ustawiony.
Pamiętaj, wymiana paska jest tańsza niż naprawa silnika, i nie nazwalbym tego " poważną ingerencją " chyba że robi to Heniek w garażu 8)
Co do ingerencji to wiem że nie jest bardzo poważna miałem jedynie na myśli że to coś więcej niż dotychczas - a sam wiem że autko chodzi idealnie ( jak na swoje 102KM a jak mechanik ( także w ASO ) zacznie coś gmerać to na pewno nie poprawi - zepsuć zawsze może się zdarzyć ...
Przy okazji to co ile powinno się wymieniać olej syntetyczny w tym silniku ( mam zdaje się Mobil 5w40)
i po jakim przebiegu przechodzić na pół syntetyk ?
[ Dodano: Sob 16 Maj, 15 00:14 ]
Zamieszczone przez kapi1. w OII był silnik AEE ?
co to jest AEE - mam zwykłe 1.6MPI z LPG ( zdaje się taki sam jak Twoj)
2. Silnik benzynowy ma inny charakter pracy niż diesel.
wiem pytam oczywiście o benzynę /gaz
3. W swoim wymieniałem na 93kkm bo tak miałem serwis ustawiony.
Pamiętaj, wymiana paska jest tańsza niż naprawa silnika, i nie nazwalbym tego " poważną ingerencją " chyba że robi to Heniek w garażu 8)
Co do ingerencji to wiem że nie jest bardzo poważna miałem jedynie na myśli że to coś więcej niż dotychczas - a sam wiem że autko chodzi idealnie ( jak na swoje 102KM a jak mechanik ( także w ASO ) zacznie coś gmerać to na pewno nie poprawi - zepsuć zawsze może się zdarzyć ...
Przy okazji to co ile powinno się wymieniać olej syntetyczny w tym silniku ( mam zdaje się Mobil 5w40)
i po jakim przebiegu przechodzić na pół syntetyk ?
Komentarz
-
-
spoko nie powinno sie nic stac nawet jak przturlasz i 120 tys km. W sumie to zalezy tez jak robisz te 100 tys km. Ludzi emysla ze 100 tys to 100 tys i konie ckropka. Czemu w maszynach typu sztaplarki itd to sie przleicza na motogodziny a nie na kilometry?? Pamietajcie ze 100 tys ale na autobanie to co innego jak 100 tys na taxi i po miescie. Widzialem kiedys auto ktore mialo problem z wbiciem 5 biegu bo gosc nigdy go w ciagu 8 lat nie wbijal. Caly czas smigal do 3 biegu a tylko raz kiedys udalo mu sie wbic 4 bieg. % nie byl uzywany. Koleg akupil takie auto i musial chyba ze 2 miesiace walczyc ze skryznia by w koncu ten ostatni bieg wchodzil i pracowal plynnie.
Co do rozrzadu to poza okresowa wymiana nalezy tez go sprawdzac. Zerknijcie sobie w plan obslugowy auta przy przegladach w aso. JEst podpunkt tkai jak sprawdzenie rozrzadu i zazwyczja jest co 12 miesiecy lub co 15-30 tys km. Kto tego dokonuje z pelna swiadomoscią? Sam tylko do czau do czasu zerkne pod pkrywe w swoich autach kontrolnie.G4 ASZ + oraz sharan AUY +++ by TUNE UP
Komentarz
-
-
Re: Pasek Rozrządu - Tolerancja / ASO
Nikt Ci nie odpowie na pytanie ile Twój rozrząd wytrzyma. Zalecane jest wymienić rozrząd co 5 lat lub co 90 tys. km. i tych wartości moim zdaniem trzeba się trzymać.
Odnośnie oleju to jeżeli nic się z silnikiem nie dzieje to nawet nie myśl nad zmianą na 10W40 niezależnie jak duży przebieg będziesz miał. Poczytaj wątek o olejach, tam spece zalecają nawet przejście na 0W40. Wymiana oleju max co 15 tys. km lub raz w roku.
Komentarz
-
-
Re: Rozrząd
Zamieszczone przez PrzemekS2Panowie rozrząd w BSE co 120tys lub 6 lat, tak dla waszej informacji.Skoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
-
cześć,
jeżdżę od 3 miesięcy Octavią 3 (prod 2013); 1,4 140kM. Kupiłem ją z przebiegiem 39 tys. Teraz mam 45tys.
Auto zarąbiste i śmiga jak malowane. Ale... odkąd zrobiło się chłodno i wilgotno zauważyłem, że po odpaleniu np. rano coś lekko tyrkocze. Mija to jak silnik osiągnie temp. 90st.
Czy to może być wpływ tego, że jest chłodno i wilgotno czy może to sygnał np. do wymiany rozrządu choć w przypadku tego drugiego to chyba za wcześniej.
Czy ktoś zna podobny przypadek?Przem74
Komentarz
-
-
Generalnie z doświadczenia wiem, że zimową porą auta lubią wydawać różne nowe odgłosy .
A próbowałeś namierzyć dźwięk skąd dochodzi?SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007
Komentarz
-
-
SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mmorKolega dojezdza wlasnie pasek w Pandzie 1.1, 12 lat, 75 kkm przebiegu w miescie. Moze sobie na to pozwolic, bo silnik bezkolizyjny
Komentarz
-
-
Ma to sens jeżeli kolega pisze prace inżynierską na temat wytrzymałości pasków rozrządu.
Poza tym uważam to za lekki bezsens przy kosztach i prostocie wymiany w paska w Pandzie bawić się potem w jakieś ustawiania rozrządu, lawety a i tak trzeba to zrobić.
No ale jak kto lubiSPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
Komentarz
-
Komentarz